Landgoed Schultenwolde

Rust, Ruimte en Reflectie

 
 

In de meimaand van 1907 fietste Abraham Ledeboer over de Tubberger Es en zag onderaan de Es iets glinsteren. Via het bos van “Schultenwolde” [klik hier voor de kaart] kwam hij bij een meertje. Dit meertje, in de volksmond “’t Hondenven” genaamd, trok hem bijzonder aan. Merkwaardig genoeg stond dezelfde week in de krant een advertentie voor de verkoop van goederen van boer Reint, waaronder gronden en een derde deel van het meertje, of te wel “ ‘t Reints Rot”.


Rond 1914 kocht hij het bos “Schultenwolde” van de erven Hattink. In datzelfde jaar werd, diep in het bos, de hut gebouwd van stammetjes uit het bos. Ook de tennisbaan werd toen aangelegd. Bijzonder voor die tijd, want de tennissport was geen populair tijdverdrijf in Twente. Om het bos nog meer eigen te maken werden op de kruispunten van belangrijke paden veldkeien aangebracht. Deze veldkeien waren vaak obstakels op de woeste gronden die rondom “Schultenwolde” werden ontgonnen.


In 1919 werd besloten tot de bouw van de villa en de boerderij, nog met een rieten kap. Na de Tweede Wereldoorlog is op 5 mei 1947, tijdens een bevrijdingsvuur, de villa geheel afgebrand. Pas in 1953 is het huis weer opgebouwd in de huidige staat met het rode pannen dak.


Het huidige terrein is 56 ha groot en wordt thans beheerd door mevr. H.M. van der Sande Lacoste – Ledeboer. Zij voert met haar kinderen het beheer over landgoed “Schultenwolde”, middels een transparante landgoed BV.
Gebouwen op het landgoed


Theehuis 1914

Aan de toegangsweg van het landgoed staat een theehuis. Het theehuis is gebouwd van stammetjes van hout dat slechts enkele jaren jong was en vermoedelijk uit het bos van “Schultenwolde” afkomstig is.  Achter het theehuis staat een schuur, ooit in gebruik als keuken en nu in gebruik voor opslag.


Woonboerderij 1919

Ten oosten van het theehuis is een erf gelegen. Bestaande uit een boerderij, hooischuur en kapschuur. De boerderij is met riet gedekt, heeft opvallende dakkapellen en is nog geheel in originele staat.

De hooischuur is karakteristiek voor deze streek en wordt gebruikt voor opslag van machines en gereedschap ten behoeve van het onderhoud van het landgoed. De kapschuur wordt gebuikt voor opslag van brandhout en is voorzien van het originele pannendak.

 

Geschiedenis van het landgoed

De Villa 1919-1943 [herbouwd in 1953]

Centraal gelegen op het landgoed ligt het hoofdgebouw.

Rond 1923 gebouwd onder begeleiding van de Almelose

architect B. Vixseboxe, die tevens de Heren Sociëteit

in het huidige Theater hotel in Almelo heeft ontworpen.

Rondom het huis is een gazon met enkele imposante oude eiken en aansluitend enkele weidepercelen waarin de koeien & paarden lopen. Het huis heeft een panoramisch uitzicht over het coulisselandschap.


Een verblijf in de villa van het landgoed “Schultenwolde” brengt de ultieme combinatie van landelijk leven, ruimte en rust. Wilt u dit beleven? Dat kan, het is mogelijk de villa te huren. Voor meer info klik hier